Hennis gyllene potatisplättar [koko]
6-7st Kall kokt potatis (ej färskpotatis).
3 ägg.
1/2 dl Skorpmjöl.
Salt, peppar, gurkmeja och lite persilja efter smak.
matolja (till stekning).
1/2 riven lök.
--------------------------------------------------------------------------------
Finriv potatisen, blanda ihop den finrivna potatisen med resten av indigridienserna.
Ta fram bakplåtspapper, värm upp stekpannan häll i matolja, smeten skall inte bli för torr, lite klibbig så stå nära vattenkranen och låt vattnet rinna försiktigt, väta händerna något och ta en matsked smet och lägg i andra handen, forma genom att trycka med en gaffel på smeten, vänd sedan och tryck på andra sidan, lägg sedan den i stekpannan, fortsätt proceduren, blir stekpannan full så lägg de plättar som skall stekas på bakplåtspappret. Plättarna skall bli gyllenbruna. Potatisplättarna kan ätas varma eller kalla passar bra till rostat bröd, och kan stå några dar i kylskåpet.
Stekta gröna plättar [koko sabsi]
Använd findus djupfrysta små paket:
2 pkt findus persilja.
1 tesked findus basilika.
2 pkt findus gräslök.
3 ägg.
Salt och peppar efter smak.
Skorpmjöl för konsistensen, smeten skall vara krämig (prova).
--------------------------------------------------------------------------------
Blanda alla indigridienserna i en skål, smeten skall bli krämig använd skorpmjölet till det.
Värm stekpannan häll i matolja så det täcker hela stekpannan. Häll i så mycket smet så att det täcker botten på stekpannan, lyft lite på plätten, när den blivit mörkgrön och lite stekyta så vänd på den, och stek andra sidan. När plätten är klar lägg den på en stor tallrik och dela i tårtbitar.
De gröna plättarna är goda till rostat bröd och sallad.
Persisk sommarsallad
1 Gurka
3 Tomater
1/2 Lök
Citron
Olivolja
Peppar
Salt
--------------------------------------------------------------------------------
Hacka lök, tomater, gurka i små tärningar och lägg allt i en skål, smaksätt med citron, olivolja, salt och peppar och rör om det hela.
Passar bra till stort sett all mat.
Sommarsallad
3dl gräddfil.
1 Valnöt (utan skal).
Lite finhackad lök.
1 dl russin.
Gurka.
Salt och peppar efter smak.
--------------------------------------------------------------------------------
Hacka gurkan, valnöten och löken i små bitar. Häll det hackade och russinen i en skål och häll på gräddfilen, salta, peppra och rör om. Ställ in det i kylskåpet och låt det kallna. Passar till olika maträtter.
Persisk ris
Koka upp vatten med salt och matolja, häll i riset när vattnet kokar,
testa riset, när den delar sig mellan naglarna (med visst motstånd) är det färdigt,
häll risen i ett durkslag och skölj snabbt av riset under vatten,
häll i lite matolja i grytan och häll tillbaka riset i grytan, häll på lite extra matolja på riset och salta,
låt det stå på svag värme med lock, när riset växt så är det klart.
Ris med gröna linser och russin
5 dl jasminris.
2,5 dl gröna linser.
1 dl russin.
--------------------------------------------------------------------------------
Lägg linserna i blöt kvällen innan. Skölj linserna som varit blötlagda, och koka dem, när linserna är nästan helt kokta häll i risen i grytan och rör om och låt det koka klart, häll i durkslag och skölj under vatten, häll lite matolja i grytan och häll i riset med linserna, krydda med gurkmeja, salt och peppar, låt stå på svag värme med lock en stund. Värm upp russinen i matolja, men akta så att russinen inte bränns, häll russinen en skål och servera till riset, gör även äggröra som är gott till.
Hennis Chokladpannkakor
Med hackade nötter och honung, dricka kan bli vatten, kaffe eller grönt-te.
Recept till chokladpannkakorna:
Ni behöver en stor skål att blanda indigrienserna i, vispa medan ni blandar ihop smeten:
5dl mjölk
5dl mjöl
1/2 dl socker
1/2 msk salt
1/2dl ströbröd
1/2 dl filmjölk
1/2 dl grädde
1/2 msk ingefära
4dl Oboy
2ägg
Vispa så att allt blandas, värm upp stekpannan med olja, när den är varm häll i smet så att det täcker botten på stekpannan, när ytan på smeten i stekpannan börjar stelna, så är det dags att vända på pannkakan. Sedan är det bara att steka på....Till pannkakan är det gott med lite skalad och hackad mandel, honung, sylt, grädde eller vad man själv tycker är gott till.
Persiskt tunnbröd
Blir 20 bröd
Tar 20 minuter + jästid och tid i ugn
25 g jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl råg-, dinkel- eller grahamsmjöl
9,5 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning
Gör så här:
PÅ KVÄLLEN:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt mjölk.
3. Rör ned salt, honung och mjölet. Arbeta raskt ihop till en lös deg. Det gör du enklast för hand, inte i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen och täck den med en ren handduk. Ställ in degbunken i kylen över natten.
PÅ MORGONEN:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp den uppjästa degen och strö över lite mjöl. Obs! Knåda inte.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir lite ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i cirka 15–17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna på galler.
Blir 16 eller 34 knutar
Tar cirka 2 timmar
25 g jäst
25 g smör
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 dl russin
1 stort äpple, rivet
700 g (cirka 13 dl) mörkt lantbrödsmjöl
Gör så här:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Smält smöret och häll i vattnet. Värm till 37 grader.
3. Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, russin och äpple samt det mesta av mjölet.
4. Arbeta degen väl, cirka 8–10 minuter i köksmaskin.
5. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 25 minuter.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 eller 24 bitar, beroende på hur stora bullar du vill ha.
7. Rulla ut bitarna till längder, cirka 25 cm långa,
och forma till knutar. Lägg på plåtar och strö över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 25 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Grädda bröden i 12–15 minuter. Låt svalna på galler.
Blir 1 stort eller 2 mindre bröd
Tar ca 2 timmar
50 g jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
500 g (cirka 8,5 dl) durumvetemjöl
600 g (cirka 10 dl) vetemjöl
Mjöl till utbakning
FYLLNING:
1/2 dl olivolja
2 dl svarta oliver, skivade
Hackad timjan, cirka 1 kruka
Olivolja och flingsalt
Gör så här:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och mjölet, lite i taget.
3. Arbeta degen kraftigt, helst i köksmaskin, i 10–12 minuter. Strö över lite mjöl och täck med en bakhandduk. Låt jäsa i rumstemperatur i minst 25 minuter.
4. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig.
5. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 40 x 60 cm. Pensla degen med olivolja, strö över oliver och hackad timjan. Rulla ihop som en rulltårta.
6. Skär rullen i 15 bitar och lägg dem tätt på en plåt. Om du i stället vill göra två mindre bröd, dela degen i 14 bitar och gör två bröd av sju bitar vardera. Tänk på att bröden måste ha plats att jäsa ut i ugnen.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Jäs brödet under bakduk i cirka
30 minuter. Pensla brödet med lite olivolja och strö över flingsalt.
9. Grädda i 25–30 minuter, tills brödet fått fin färg.
10. Låt svalna under bakduk på galler.
Cirka tre bröd eller 50-60 kuvertbröd
5 dl vatten
14 dl (840 g) vetemjöl
En knapp dl semolinamjöl
6 cl (50 g) olivolja
15 g jäst
1 msk honung, (eller socker)
2 tsk salt
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till en slät och smidig deg.
2. Blanda sedan i 10 g färsk dill och 75 g grovriven västerbottenost.
3. Låt degen vila i kylen över natten.
4. Forma till tre större bröd eller många små kuvertbröd. Låt jäsa till dubbla storleken.
5. Pensla med ägg och snitta kors med en vass kniv.
6. Grädda i 230 grader, tre större bröd ca 25 min, kuvertbröd ca 10 min.
Dag 1:
1,5 dl vatten
5 g jäst
3,5 dl (225 g) vetemjöl (hög glutenhalt)
1 tsk salt
Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet.
2. Kör degen i hushållsassistent på låg hastighet i 2 min. Fortsätt på mellanhastighet i 6 min.
3. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 6 min på mellanhastighet.
4. Plasta degen och ställ i kyl 12–20 timmar.
Dag 2:
Degen från dag 1
3 dl vatten
10 g jäst
7,5 dl (450 g) vetemjöl
1/2 msk (10 g) ljus sirap
1 1/2 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt degen på samma sätt som dag 1 och tillför degen från dag 1.
2. Låt degen vila i 2 timmar.
3. Knåda degen i önskad form och storlek (en baguette ca 400 g).
4. Värm ugnen till 250 grader.
5. Sätt in baguetterna och spraya in lite vatten.
6. Sänk temperaturen till 240 grader och grädda i ugnen 20–25 min.
5—6 kalla ägg (240 g)
20 g jäst
6,5 dl (400 g) kallt vetemjöl
3 msk (40 g) socker
270 g kallt smör
Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser förutom smöret.
2. Kör degen på medelhastighet i 6 min.
3. Tillsätt smöret i små portioner under 6 min. Låt smöret gå in i degen ordentligt.
4. Plasta degen och låt stå i kyl i ca 12 timmar.
5. Kavla ut degen, stryk på kanelfyllningen och strö ut lite russin och chokladbitar.
6. Rulla ihop degen och skär 2–3 centimetersbitar
7. Bakas i 220 grader i ca 10–12 min.
Cirka 25 bullar
2,5 dl vatten
11,5 dl (700 g) vetemjöl
1,2 dl (100 g) socker
180 g smör
15 g bakpulver
1–2 ägg
50 g jäst
1 tsk salt
Fyllning:
250 g smör
Florsocker, efter smak
1 vaniljstång, skrapa ur inkråmet
Gör så här:
1. Blanda degen slät och smidig. Dra isär degen med fingrarna. Degen ska vara följsam, inte trådig utan slät.
2. Forma degen till små runda bullar. Lägg dem gärna i bullformar. Låt dem jäsa till sin dubbla storlek.
3. Picka ett hål på ytan av bullen med en spetsig kniv.
4. Rör ihop fyllningen och spruta i en liten klick av fyllningen med en spritsstrut i varje bulle.
5. Pensla med ägg och strö på pärlsocker ovanpå.
Tid: 2 tim och 15 min
5 dl vatten
1 dl filmjölk
25 g jäst, 1/2 paket
2 tsk salt
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
6 soltorkade tomater, finhackade
2 msk vetekli
10–12 dl vetemjöl
1–2 dl grahamsmjöl
Gör så här:
1. Värm vatten och filmjölk till 37°. Smula ner jästen och rör ut den.
2. Tillsätt salt, honung, solrosfrön, tomater och vetekli. Blanda i båda mjölsorterna. OBS! Degen ska vara lös. Låt jäsa 1 1/2 timme.
3. Sätt ugnen på 230°.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den inte. Forma degen med hjälp av vetemjöl till en stor fyrkant och skär ut ca 20 fyrkantiga bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda direkt i 12–15 minuter.
5. Låt bröden kallna under bakduk.
3 ägg.
Halvt glas socker.
Helt glas skorpmjöl.
En matsked bakpulver.
En matsked vaniljsocker.
1dl smält smör.
5 skalade äpplen.
--------------------------------------------------------------------------------
Skär äpplena i tunna klyftor, värm stekpannan, fritera äpplena, lägg de friterade äppelbitarna i en ungsback, strö över lite florsocker kanel och ingefära. Gör nu smeten, vispa ägg och socker poröst, tillsätt sedan resten av indigrienserna. Bre den färdiga smeten över äpplena, ställ in i ungnen på 200grader, första 10 min, sedan i 150grader tills kakan är färdig, ungefär 15-20 minuter. Serveras med vaniljsås glass eller grädde, kakan skall ätas lite ljummen.
Barnalternativ: byt ut skorpmjölet mot vanligt mjöl och 2dl Oboy.
Iransk sallad
Antal:
Ingredienser:
½ - 1 gul lök( rå)
tomat
en bit gurka
och en skvätt rödvinsvinäger
lite salt
socker
lite olja
Tillagning:
Skär grönsakerna i bitar, blanda ihop alla ingredienserna och låt det stå och dra en stund.
Iransk gryta (varmrätt)
Antal:
Ingredienser:
2 stora lökar
1-1½ kg kött, lamm eller nöt
2 burkar tomater
gula linser
1 kg auberginer
Tillagning:
Ta en kastrull och stek köttet som du delat i små bitar tillsammans med löken som du delat i små delar. När det har fått fin färg så häll i tomaterna och låt koka.
Det kan behövas spädas ut med vatten. De gula linserna ska ligga i blöt i ca 1 timme innan och sedan steker man dom lite.
När köttet börjar bli klart (ca en kvart innan det är riktigt klart) lägger man i linserna och auberginerna och låter det småkoka.
Vill man kan man ha torkad lime i då också men det är inte nödvändigt. Salta efter egen smak.
Serveras med ris.
Tahcheen (varmrätt)
Antal: 4 port.
Ingredienser:
1 kg kyckling
500 g ris
500 g yoghurt
1 tsk saffran
2 lökar
3 äggulor
olja
salt och peppar
Tillagning:
Tvätta och blötlägg riset med 2-3 msk salt och vatten så att det täcker och lite till.
Hacka lök och stek den gul med lite gurkmeja (valfritt). Tvätta kycklingen och stek den med löken så att färgen ändras. Tillsätt lite vatten och koka den. När den är färdig, ta bort alla ben. Medan kycklingen kokar, vispa yoghurt lätt. Blanda i saffran i en halv kopp hett vatten. Ha i saffran,salt,peppar och äggulor i yoghurten och blanda väl. Häll ett par glas vatten i en kastrull och koka upp. Häll i riset men låt det inte koka helt klart. Sila riset.
Häll flera skedar olja och flera skedar yoghurtmix i en rund teflonform. Tillsätt ett tunt lager ris och platta ut med baksidan på en sked. Sen ett lager kyckling, platta ut och fortsätt med ett till lager ris. Platta ut. Häll ut flera skedar yoghurtmix på riset. Fortsätt sähär tills allt är slut. Tillsätt mera olja på toppen, ett par msk. Sätt in i mitten av ugnen, ca 200 grader, tills riset fått en gyllenbrun rätt så hård yta.
Servera upp-och -ner. Klart!
Persisk auberginerätt (varmrätt)
Antal: 4
Ingredienser:
400 - 500 g köttfärs
2 medelstora auberginer
2-3 lökar
1-2 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat
3/4 dl röda, okokta linser
rapsolja
olivolja
½ tsk gurkmeja
curry
chilipeppar
några pressade vitlöksklyftor
salt & peppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala auberginerna, skiva och salta. Ställ undan och låt det beska rinna ut. Stek aubergineskivorna för sej, lägg dom sedan så att oljan rinner av.
Bryn de skivade lökarna i rapsolja, tillsätt gurkmejan. Bryn köttfärsen tillsammans med löken. Krydda med curry, chilipeppar, salt och peppar.
Pressa ner vitlök. Blanda i tomatkross, tomatpuré, några tärnade råa aubergineskivor och de okokta linserna.
Häll i lite olivolja efter smak. Låt allt puttra tills linserna är mjuka. Späd med lite vatten om det blir för torrt.
Lägg allt i en ugnsform, med aubergineskivorna överst. Låt det få färg i ugnen, ca 15 min. Toppa med lite brynt lök.
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla kycklingklubborna med ketchup, soja, grillkrydda och citronsaft.Skär tunna lökskivor.
Smörj en ugnspanna med rapsolja och lägg i kycklingklubborna. Ha över lökskivorna.
Stek klubborna i ugne i ungefär 1 timme. Vänd då och då.
Grönsaker | |||
chili | fleffle hadda | paprika | fleffle |
citron | limon | persilja | badunes |
färsk koriander | kusbara | potatis | batata |
gurka | chiar | rucola | cherchiir |
lök | basal | rädisor | fischl |
morot |
chesar | sallat | chess |
mynta | nana | tomat | banadora |
oliv | zeytun | vitkål | malfuff |
olivolja | zet zeytun | vitlök | tuum |
zucchini | kuusa | ||
Mjölkprodukter | |||
mjölk | halib | yoghurt, tunn | laban |
yoghurt, tjock | labhne | ||
Lite annat | |||
kött | laham | ägg | beid |
socker | sukkar | honung | assal |
frukt | fawaki | ||
hej | tack | shukran | |
ja | ay | nej | la |
Recept på gulasch, ungersk köttgryta.
För 4 personer:
500-600 gram Högrev eller liknande
3-4 Gula lökar
2 Vitlöksklyftor
1 tsk mortlad kummin
3-4 msk paprikapulver
Salt & peppar
Ev. Gräddfil och surkål
Ris
1. Börja med att putsa köttet från fett och hinnor.
2. Finhacka vitlöken och den gula löken, som du skär i ringar.
3. Fräs köttet, efter en stund tillsätter du löken och alla kryddorna.
Låt puttra i 2-3 timmar.
Recept på mexikanska köttbullar. Köttbullar från Mexico.
För 4 personer:
ca 400 gram Köttfärs
1 Ägg
ca 5 msk Mexikansk kryddblandning
ca 3-4 dl Ris
Smör
Olja
Gurkmeja
Gräddfil
Guacamolo
Tomatsås:
½ Burk krossade tomater
1 chilifrukt
1 tsk Socker
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
Salt & Peppar
1. Finhacka löken, vitlöken och chilifrukten, som du även bör skrapa kärnorna ur.
Stek sedan i smör tills det börjar bli mjukt.
2. Slå på tomaterna och salta och peppra. Tillsätt även sockret. Låt sedan stå och puttra
på svag värme under lock.
3. Blanda köttfärsen med kryddblandningen och ett ägg. Forma relativt stora bollar av den.
4. värm sedan olja och smör i en stekpanna, när smöret börjar bubbla, lägg i köttbullarna.
Häll sedan vatten i en kastrull som du blandat med gurkmeja och koka riset i detta.
För 4 personer: 400 gram Köttfärs Persilja 1. Dela löken, finhacka den ena halvan och strimla den andra. 2. Blanda den finhackade löken tillsammans med köttfärsen, persiljan, ägget och spiskumminen. 3. Forma smeten till små avlånga bollar. Stek sedan i olja eller smör tills de är 4. Servera genom att bre hummus på en wrap, lägg sedan på sallad, tomat och lök, toppa |
Färska kryddor och frukt
Persisk mat är färgstark men ofta mild och lite syrlig i smaken. Många färska örter som även vi i Sverige använder är vanliga i det persiska köket, som dill, gräslök och persilja. Både torkade och färska frukter används också med förkärlek, till exempel rabarber och granatäpple.
Något sött efter
Baklava är en populär sötsak i Mellanöstern som är gjord av filodeg, sirap, honung och nötter. Frukt och nötter efter säsong är annars ett vanligt sätt att avsluta middagen. På vintern serveras äpple, apelsin, päron och granatäpple, på sommaren bär, aprikoser och vattenmelon.
Mjölk, grädde och yoghurt
Färska mejeriprodukter kan vara svåra att förvara i riktigt varma länder och därför finns det en tradition att syra mjölken. Mejeriprodukter används över huvud taget inte i matlagningen, däremot är det vanligt att dricka yoghurt utspädd med vatten till maten.
Dolma och ghorma sabzi
Grytor med lamm- eller nötkött samt bönor, aubergine, grönsaker och krossade tomater är